Със състояние, оценявано на 34 млрд. евро (39 млрд. долара),

...
 Със състояние, оценявано на 34 млрд. евро (39 млрд. долара),
Коментари Харесай

Наследниците на BMW – най-богатите германци

 Със положение, оценено на 34 милиарда евро (39 милиарда долара), Щефан Кванд и Сузане Клатен, притежатели на 47 % от акциите на BMW, са най-богатите хора в Германия, заяви DPA.
Сузане и Щефан, които са най-големите акционери в автомобилния тръст, са нараснали общото си положение с 2,5 милиарда евро през последната година, излиза наяве от проучване на икономическото списание Manager Magazin, което прави оценка най-богатите 1001 германци.

Делът им в концерна им се отплаща богато. През пролетта BMW изплати на двамата най-големи акционери дял в размер на общо 1,2 милиарда евро. Братът и сестрата би трябвало да благодарят за всичко това на своя татко Херберт Кванд, който влезе в мюнхенския производител през 1960 година, когато компанията е изпитвала мощни усложнения. Това е било рисков ход, който обаче явно си е коствал.На второ място по благосъстояние в страната е семейство Райман, притежатели на една от най-големите компании за кафе в света посредством конгломерата JAB Holding, който закупи и американската компания за безалкохолни питиета Dr. Pepper Snapple. Те се подреждат след наследниците на BMW с благосъстояние от 33 милиарда евро. Миналата година обаче семейство Райман бе отпред в класацията. Причината може да се търси в неуспеха на  JAB Holding да навлезе в бранша с първокласните артикули.

В Топ 3 влиза и Дитер Шварц, създателят на супермаркетите Lidl и Kaufland, които имат мощно наличие и в България. Неговото положение се прави оценка на 25 милиарда евро. Очаква се следената от Шварц компания да генерира доходи в размер на 100 милиарда евро за тази година.

Списанието е изготвило класацията на основа цените на акциите на съответните компании в края на комерсиалната сесия на 14 септември, без да регистрира дали благосъстоянието е поделено сред фамилии и групи акционери или принадлежи единствено на един човек, отбелязва DPA.

От трето на шесто място падат Георг и Мария-Елизабет Шефлер, притежатели на едноименния производител на ролкови лагери със седалище в Херцогенаурах, и основни акционери в автомобилния снабдител Continental от Хановер. И двете компании страдат от лошо бизнеспредставяне и по-ниски цени на акциите, тъй че активите на майката и сина Шефлер падат от 22 милиарда на 17 милиарда евро.

Според проучванията на списанието Manager Magazin в Германия през 2018 година има 200 милиардери – с 13 повече от броя им през 2017 година В това число са освен самостоятелни лица, само че и огромни фамилии, които дружно имат съответното положение. В първата ранглиста на списанието от 2001 година влизат 69 милиардери, а през 2010 година - след лек спад поради финансовата рецесия броят им към този момент е 102. Така за миналите осем години броят на милиардерите е съвсем подсилен. 
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР